En NM-bronse i rideklubben!

Postet av Kongsvinger Og Omegn Ridekl. den 19. Aug 2024

2024 ble året da KORK for første gang på mange år kunne glede seg over deltagelse i NM dressur, da Nora Næs Haug (13) og hennes ponni Filholm's Cappuccino red NM for Children 9-11 august hos Sandnes og Jæren Rideklubb. Jubelen sto i taket på Østlandet da resultatet tikket inn - for Nora nøyde seg ikke bare med deltagelse, de tok like godt med seg bronse hjem til Kongsvinger fra sitt første NM! 

Foto: privat

Første sesong som NM-rytter
Gratulerer så mye med bronse! Din første sesong som NM-rytter, til og med!
Hvor lenge har du ridd på dette nivået? 

Jeg begynte å ri lands/elitestevner denne sesongen. Målet for sesongen var å kvalifisere seg til NM og at det ble medalje var over all forventning.  


Du hadde jo en annen ponni før du fikk Cappucino, hvor lenge har du hatt Cappucino? 
Vi har hatt Cappuccino i 1,5 år nå, vi fikk hun i mars i fjor. 


Svulst og operasjon
Kan du fortelle litt om veien deres mot NM? Det har jo vært litt humper i veien for dere? 
Jeg fant ut at jeg ville satse mot NM etter at jeg og C hadde hatt en stor fremgang på trening. 
Veien til NM begynte veldig fint og jeg kvalifiserte meg tidlig i sesongen, vi startet også flere stevner etter kvalifiseringen for å bli mer rutinert. 
Etterhvert skjønte vi at noe var «galt» med C, hun var sur i venstre galopp blant annet, og uansett hvor mye jeg gjorde under ridning gikk det aldri helt bort. 

Vi dro til veterinær og C fikk påvist granulosacelletumor.
Det er en helt godartet svulst, men den skaper mye problemer ettersom den lager hormoner som gjør at hesten endrer adferd. Når hesten er operert, er den helt frisk.

Det var selvfølgelig kjipt å få vite to måneder før NM at en operasjon kunne fikse problemet. 
Jeg hadde to valg: enten operere og håpe på at alt gikk bra etterpå (ingen infeksjon osv) eller så kunne vi utsette operasjonen til etter NM. Vi valgte og operere henne med en gang siden hun virket så plaget. 

Egentrening og opptrening

I de tre ukene etter operasjonen som C måtte hvile helt, trente jeg balanse, teknikk og styrke blant annet på yogaball og «balanserulle». 
Etter operasjonen ville vi ha hun så tidlig som mulig i gang, så etter 1,5 til 2 uker begynte vi å leie over bommer. I tillegg til masse sårstell og etter to uker ta ut stingene. Litt senere fikk vi klarsignal til å forsiktig begynne og trene C opp igjen. Vi startet forsiktig opp i sprangsal, og skrittet, travet og galopperte i få minutter nesten hver dag (vi kunne selvfølgelig skritte lengre). 

Vi fikk rundt 3 uker før NM til å trene C opp igjen, det føltes ut som alt for kort tid med tanke på at jeg ville få hun i toppform! I NM er det 3 forskjellige programmer som ris over 3 dager. Jeg rakk såvidt å ri igjennom de to programmene som var nye for meg en gang før vi reiste til NM. Finaleprogrammet hadde jeg ridd på stevner før, så det kunne vi ikke prioritere å trene på siden tiden var så knapp. 

Foto: privat

Førstereis til Jæren
Vi dro fra Kongsvinger tirsdag og stevnet gikk fredag, lørdag og søndag. 
Turen var helt fantastisk, akkurat som håpet. Cappuccino er kul og ha med seg bort, men hun føler seg litt ensom på hengeren (bare når vi laster). Det var veldig lang reisevei,ca 10 timer, så vi stoppet på ridesenteret i Kristiansand så C kunne komme ut av hengeren for å strekke på bena, spise og drikke. 

C slo seg fint til ro på stevneplassen, hun er ofte roligere når vi er borte enn når vi er hjemme. Stevneplassen var fin. Det var både teltstall og en stall i ridehuset (vi fikk plass i ridehuset), hvor vi fikk god plass til utstyret vi hadde med. Det var en overraskende fin bane med godt underlag. I tillegg til at det var en kiosk rett ved banen (utenfor gjerdet på banen da). På stevneplassen var det også en «resturant» som hadde både pizza og burger, vi bestilte ofte pizzaen til lunch. 

Foto: privat


Kos og moro, og litt alvor
Nå som dere er tilbake til "hverdagen" her hjemme, hva er målene deres framover? 
Målene er bare å kose seg, hoppe litt mer en det vi har gjort og kanskje starte sprangstevner. 
Jeg skal jo være med på KM dressur - hvertfall lag og kanskje individuelt. Det gleder vi oss masse til, og vi får se hvordan det går siden C kan være litt tullete og spooky på hjemmebane


Igjen gratulerer vi så mye til Nora og Cappucino, med bronse i sin første sesong tross både operasjon og kort opptrening! Vi bøyer oss i støvet! 


Kommentarer

Logg inn for å skrive en kommentar.